ARDAHAN’DA SANAYİ ve TİCARET
Ardahan’da Sanayi Sektörünün İl ekonomisine katkısı yok denecek kadar azdır. Üretim girdilerine ve büyük pazarlara uzak olan, ayrıca yeterli sermaye birikimi olmayan ilimizde, sanayileşme yeterince gelişme gösterememiş, imalat sanayisi ise sınırlı düzeyde kalmış, genelde bölgesel pazara hitap eden bir özellik göstermektedir. İlimizin coğrafi konumu nedeniyle de il ekonomisi genel olarak tarım ve hayvancılık sektörüne dayanmaktadır. Ardahan da büyük ve orta ölçekli sanayi yatırımı niteliğinde yatırım bulunmamakla birlikte ilde bulunan yatırımların tamamı küçük kapasiteli, istihdam kısıtlı olan ve İl ekonomisine katkısı oldukça düşük işletmelerden meydana gelmektedir.
Ardahan’ da Kamuya ait 1, Özel Sektöre ait 19 adet sanayi tesisi bulunmakta olup, bunların çoğu hayvansal ürün işleyen tesislerdir.
İlimizde Organize Sanayi Bölgesinin kurulma çalışmaları devam etmektedir. İlimiz merkezinde 1986 yılında bir Küçük Sanayi Sitesi kurulmuş olup, 132 iş yeri ve idari binası bulunmaktadır. Göle İlçesinde ise Küçük Sanayi Sitesi kurma çalışmaları devam etmekte olup, 2009 yatırım programına alınmış, proje çalışmaları devam etmektedir.
Ardahan ile Gürcistan arasında Posof-Türkgözü ve Çıldır-Aktaş sınır kapıları bulunmaktadır. Türkgözü Gümrük Kapısı 1995 yılından beri faaliyettedir. İlimizin Posof ilçesi ile Gürcistan arasında bulunan Türkgözü Sınır Kapısından 2008 yılında Özel Fatura ile İhracat 1.097.800 $ , İthalat ise 44.172 $ olarak gerçekleşmiştir.
İSTİHDAM
İlimizde Kişi Başına Düşen Milli Gelir, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 2000 yılında 1.058 dolar, 2001 yılında ise 842 dolar olarak gerçekleşmiştir. İller bazında kişi başına düşen milli gelir rakamları 2002 yılından itibaren Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayınlanmamakla birlikte Ülke ekonomisinde yaşanan olumlu gelişmelerle birlikte ülke bazında artan kişi başına düşen mili gelir miktarı ilimize de yansımıştır.